A Csatornamester helyrehozza a csatornát, akár eldugult, akár eltörött, telefonáljon most!
Hívjon minket: (30) 935 8982

Csőtörés javítás: elfagyott kerti csap és vízvezeték

Elfagyott cső csőtörés

Biztos vagyok benne, hogy nagyon ijesztő és kellemetlen érzés arra ébredni – vagy észrevenni, hogy egyáltalán nem, vagy csak alig folyik a víz.

Télen ennek egyik oka tud lenni a fagy beállta, ami komoly károkat tud okozni a vízvezeték rendszerben. Az elfagyott vezetékek következtében kialakult csőtörés igen gyakori jelenség hidegebb telek idején. Nincs egyedül ezzel a problémával.

Nem kell azonban rögtön a legrosszabbra gondolni. Az elfagyás nem mindig jár vízveszteséggel, az elfagyott csőszakaszt megfelelő kezeléssel ki lehet olvasztani, a fagyhatárt figyelembe véve pótolni, szigetelni.

A következőkben megmutatom, hogy:

Mi okozza a problémát?

Magyarországon a fagyhatár 0,8 méter, ami annyit jelent, hogy a vezetékeket a földben ennél mélyebben kell vezetni ahhoz, hogy elkerüljük a fagyást. Lehet a cső rézből, acélból, ólomból vagy műanyagból, a fagyhatár fölötti részén, kellően hideg hőmérséklet esetén a csőben lévő víz megfagy. Bár a mozgásban lévő víz nehezebben fagy meg, a háztartások által használt vízvezetékekben azonban az állandó vízmozgás nem tipikus.

A fagyás következtében a víz térfogata megnő, feszítő hatást fejtve ki a csőre, aminek felszínén ennek következtében repedések, lyukak alakulhatnak ki.

A java még csak ezután jön…

A csőben elfagyott víz a vízáramot mint egy jégdugó blokkolja, a megfagyott szakaszon a víz így nem tud tovább folyni, adott esetben megszüntetve a házban a vízellátást. Rosszabb esetben a fagy a vízaknában is kifejti hatását, befagyasztva a vízórát, amit sajnos javítani nem lehet, cserélni és plombáltatni kell. A vízóra elfagyására az eldeformálódott számlálók, a vízóránál csöpögő víz vagy a szilánkosra tört óralap utalhatnak.

Kapcsolat

Bízza ránk a javítást

Fagykárok felderítését, elfagyott kerti csap, vízvezeték gyors javítását és teljeskörű helyreállítást vállalunk

De mit lehet tenni, ha már megtörtént a baj?

Elfagyott kerti csap, fagykár okozta csőtörés javítása

Legelőször azt emelném ki, hogy nem ajánlott házilag próbálkozni a kiolvasztással, kifejezetten a nyílt láng használata tud veszélyes lenni. A felolvadó víz ugyanis szétvetheti a mérőt és a csöveket.

A javítás és helyreállítás menete és komplikáltsága az adott csővezetékrendszer elhelyezkedésétől, és az elfagyott részektől függ.

Nézzünk néhány tipikus esetet:

A vízvezeték elfagyása esetén: a vízelzárást követően első lépésként meg kell keresni a hibás csőszakaszt. Szerencsésebb esetben ez egy jól hozzáférhető helyen lesz (pl. vízakna, pincehelyiség), kevésbé szerencsés esetben ásni vagy bontani kell. Ásás esetén a csőszakasz fagyhatár fölött futó részét kell kiásni (ez lesz az a rész, ami el tud fagyni).

Amennyiben a fagy hatására a cső burkolata nem sérült meg (nincs repedés, törés, lyuk), a cső anyagának megfelelően forró vízzel, vagy gázlámpával óvatosan melegítve a csövet el lehet kezdeni a kiolvasztást. A sikeres kiolvasztás után a vízellátás visszaáll, a szabadon fektetett csőszakaszt azonban a későbbi fagyások elkerülése végett szigetelni kell. A földben, a fagyhatár fölött futó csöveket mindenképp érdemes mélyebbre ásni, legalább 1,2-1,5 méterre, ugyanis a csőre kívülről tekert szigetelés nem ad teljes biztonságot fagyás ellen.

Mi van, ha megsérült a cső?

Amikor a fagyott víz a csövet szétnyitja, két eset lehetséges:

  • a fagyás következtében a víz úgy belefagy a csőbe, hogy az teljesen lezárja a sérülést (öntömítő módon)
  • vagy a csőtörés helyén a folyó víz kilép a csőből, elárasztva annak környezetét.

Utóbbi esetben, ha a kifolyó víz elárasztja pl. a vízaknát vagy pincét, akkor a kifolyt vizet onnan ki kell szivattyúzni. Ezután következik a sérült csőszakasz szakszerű cseréje, a földben futó részeknél a fagyhatárt figyelembe véve, a szabadon futó részeknél pedig megfelelő szigeteléssel.

Mi a helyzet a kerti csappal?

A kerti csap javítása a már leírtak szerint történik, azzal a kiegészítéssel, hogy egy ún. fagycsapot (vagy főcsapot) is ki kell építeni. A fagycsap arra szolgál, hogy a fagypont fölötti csőszakaszból a vizet - ideális esetben a fagy beállta előtt - le lehessen ereszteni. A fagycsapot legalább 80cm mélyre ásva kell szerelni.

A rendszer ürítésekor érdemes figyelni arra, hogy a kerti csapot nyitva tartsuk, így a vákuum nem tartja benn a csőben a vízoszlopot. Sikeres elzáráskor a kerti csap nem csöpöghet.

Fagy elleni védelem

Állandó üzemű vízvezetéket csak olyan helyiségben szabad szerelni, amelynek belső hőmérséklete télen sem csökkenhet +2 °C alá. Ahol a hőmérséklet rövid ideig 0 °C, vagy még fagypont alá is süllyedhet és általában azokon a helyeken, ahol az elhelyezett cső fagyveszélynek van kitéve (főleg külső bejárati ajtók és kapuk közelében) a csővezetéket hőszigeteléssel kell készíteni.

Hőszigeteléshez a leggyakrabban használt anyagok az üveggyapot, polifoam csőhéj, víztaszító kőzetgyapot stb. A csöveket a szigetelő anyag felhelyezése előtt érdemes alaposan megtisztítani.

A szabadon, illetve a talajba fektetett vezeték szigetelését nedvesség behatolása ellen is meg kell védeni. A leghatásosabb védelem fagyveszély ellen a megfelelő (1,2-1,5m) takarás. A föld ugyanis nem csak szigetel, de a hideg levegőtől is remekül véd, A Föld belső hője pedig az alsóbb rétegeken keresztül pozitív hőmérsékletet biztosít.

A vízmérő akna a fogyasztó kezelésében van, így a vízmérő óra elfagyásából eredő károk a fogyasztót terhelik, ezért a vízaknát mindenképp érdemes felkészíteni télre.

Hasznos tanácsok a téliesítéshez:

  • Vízakna: Még a megfelelően mély akna esetén is (legalább 90cm) gondot okozhat a fagypont alatti hőmérséklet. A probléma abból ered, hogy az aknát nem takarja föld, így az aknafedélen keresztül a csöveket és a vízórát közvetlenül érheti a hideg. Ennek csökkentése végett az akna tetejét a szélbefújások ellen érdemes fóliával takarni, alulról pedig hőszigetelni (pl. hugarocel lemezzel). Rendszeresen ellenőrizni kell, hogy az aknafedél a helyén van-e, valamint nincs-e víz az aknában. Az akna belsejét is ajánlott jó hőszigetelő anyaggal befedni (pl. hungarocel, nikecell, polifom, nádpadló) úgy, hogy az ne akadályozza a vízmérő leolvasását. Hogyha a mérőóra nem fagyveszélyes helyiségben van, (pl. nem talajvizes akna), akkor a szabadon lévő csöveket is körbe lehet tekerni, kivéve a vízóra számlapját. A vízmérő szigeteléséhez akár egy papírdobozt is használhatunk, lefelé fordítva ráhelyezve a szerkezetre a talajból érkező kevéske hőt meg tudja tartani.

  • Kerti csap (kifolyó): Az első fagy beállta előtt a föld alatti fagycsapot (víztelenítő) ütközésig zárjuk el. Amennyiben nem jól zárjuk el, a víztelenítő nyíláson keresztül szivároghat. Ennek ellenőrzésére zárjuk el a fogyasztókat és nézzük meg, hogy a vízórán a csillagkerék forog-e. A csap elzárása után nyissuk ki a kifolyó szelepet, hogy a földfölötti részből kifollyon a víz, helyére levegő kerüljön. A folyamat során jellegzetes hangot kell halljunk, ha ez nincs meg, az a csap meghibásodását jelentheti.